Ontspanningsmassage: alles wat je moet weten voor optimale rust en gezondheid
- Jackie Wolters
- 27 nov 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 17 mei
Heb jij wel eens last van? Onrust in je hoofd, stress, onverklaarbare pijn in het lichaam, een uitgeput gevoel, huiduitslag, weinig verbinding voelen met je lichaam, spijsverteringsproblemen, pijn aan voeten, rugpijn, gespannen schouders, opgeblazen buik, onverwerkte emoties enz. Of misscchien heb jij behoefte aan een mini retraite, ontspannen, opladen, verzorgd worden op een holistische wijze waarbij jij als mens centraal staat?

Wat doet ontspanningsmassage met je lichaam?
Een ontspanningsmassage heeft als primair doel om zowel je lichaam als je geest tot rust en ontspanning te brengen. Een ontspanningsmassage is gericht op oppervlakkige spierlagen waarbij de druk en het tempo van de massage langzaam en in flow zijn. Dit wordt als zeer kalmerend en rustgevend ervaren. Naast stressvermindering helpt de massage het zelf genezend vermogen van het lichaam te herstellen. Ontspanningsmassage heeft ook een preventieve functie waardoor stress en spanningen makkelijker losgelaten kunnen worden en dus niet worden vastgehouden in het lichaam. Kan je weerstand verbeteren.

Ontspanningsmassage helpt je om spanning los te laten en weer in contact te komen met je lichaam. De zachte, ritmische aanrakingen brengen je zenuwstelsel tot rust en creƫren ruimte voor herstel. Voor wie de ontspanning nog verder wil verdiepen, kan klank een mooie aanvulling zijn. Soundhealing werkt op een ander niveau: trillingen en klanken helpen om blokkades los te maken en je energie weer te laten stromen. Lees hier meer over soundhealing en wat het voor jou kan betekenen.
Wat mag je niet masseren?
Hieronder vind je wat je niet mag masseren tijdens een ontspanningsmassage. Denk aan spataderen, besmettelijke huidaandoeningen en acute blessures of verwondingen.

Wat doet een volledige lichaamsmassage?
Zorgt voor algehele ontspanning, verbetert de bloedcirculatie, stimuleert lymfe, kalmeert het zenuwstelsel, verlegt onze aandacht van denken naar voelen.

Hoe vaak mag je een massage nemen?
Dat is een persoonlijke keuze. Regelmatige massage verbetert het algeheel welzijn zowel
lichamelijk als geestelijk. Mag zeker wekelijks bij spanning of stress en bij verbetering iedere 2,3 of 4 weken.

Hoe lang rust na massage en wat doen na een massage?
Na een massage is het belangrijk om je lichaam voldoende rust te geven. Blijf in beweging, maar ga niet haasten. Geen inspannende sport na een massage. Om het resultaat zo lang mogelijk vast te houden is bewustzijn heel belangrijk, d.w.z.. Drink veel water om afvalstoffen die vrijgekomen zijn tijdens massage af te voeren, zorg voor voldoende nachtrust en gezonde voeding.
Wat is de beste tijd voor een massage?
Is een persoonlijke keuze, plan een moment dat je het niet druk hebt. Elk moment is dan goed. Hangt van je dagelijks schema af.
Hoe vaak massage bij angst en/of stress?
Dan is wekelijks zeer aan te bevelen. De massages zorgen dat je cortisolspiegel verlaagd waardoor meer rust gaat voelen en minder gejaagdheid, angst, stress. Vaak ga je dan ook in een beter slaapritme komen.
Comments